Greek English Deutsch
Telephone+30 2108046226 & +30 2106851919

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

 

 

Ορισμός:

Ρινική φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα , ρινόρροια και απόφραξη. Μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό του φάρυγγα και του επιπεφυκότα, δακρύρροια και παραρρινοκολπίτιδα. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα συνήθως προκαλείται από έκθεση σε γύρη, ειδικά από γρασίδι , δέντρα, αγριόχορτα. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως στην επαφή με οικιακή σκόνη που περιέχει αντιγόνα από ακάρεα και με τρίχες ζώων. Η απόφραξη του ρινικού πόρου μπορεί να δημιουργήσει δευτεροπαθή παραρρινοκολπίτιδα, με ή χωρίς βακτηριακή επιμόλυνση.

Κλινική εξέταση:

O ρινικός βλεννογόνος μπορεί να είναι πλαδαρός ή ερυθυματώδης. Μπορεί να υπάρχουν ρινικοί πολύποδες , οι επιπεφυκότες να είναι φλεγμονώδεις ή ερυθυματώδεις . Μπορεί να υπάρχουν εκδηλώσεις άλλων αλλεργικών καταστάσεων π.χ. άσθματος , εκζέματος.

Διαφορική Διάγνωση:

 Αγγειοκινητική ρινίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, εγκυμοσύνη με οίδημα του ρινικού βλεννογόνου, φαρμακογενής ρινίτιδα, μη αλλεργική ρινίτιδα με ηωσινοφιλία, ρινίτιδα από χρήση α-αδρενεργικών ουσιών

Θεραπεία : 

  • Τα παλαιότερα αντιισταμινικά, π.χ χλωραφαινιραμίνη, διφαινυδραμίνη, είναι αποτελεσματικά αλλά προκαλούν υπνηλία και ψυχοκινητικές δαταραχές, μεταξύ των οποίων μειωμένη ικανότητα συγχρονισμού χεριών - οφθαλμών και οδήγησης οχημάτων. Τα νεώτερα αντιισταμινικά, όπως  λοραταδίνη ή σετιριζίνη,  είναι εξίσου αποτελεσματικά και προκαλούν σπανιότερα υπνηλία .
  • Συμπαθομιμητικά από το στόμα, όπως π.χ. ψευδοεφεδρίνη, μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα υπέρταση. Ο συνδυασμός αντιισταμινικών - αποσυμφορητικών μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να ανακουφίσει τον ασθενή.
  • Τοπικά αγγειοσυσπαστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα διότι προκαλούν αντιδραστική ρινίτιδα – χρόνια ρινίτιδα από παρατεταμένη χρήση.
  • Ενδορρινικά κορτικοστεροειδή π.χ. βεκλομεθαζόνη ή φλουτικαζόνη
  • Ενδορρινικό χρωμολυνικό νάτριο
  • Απευαισθητοποίηση 

 

Διατροφικά στοιχεία / Φυτικά εκχυλίσματα για

 Λοιμώξεις

 

  • Cats Claw Extract 150-300mg 3 φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια της λοίμωξης)

Να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση με αντιϋπερτασικά φάρμακα και ινσουλίνη.

 

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Φαρμακοποιός

Πολύζος Απόστολος 

Εξειδικευθείς

Εξειδικευθείς στην Ιατρική Ψυχολογία

&

εξειδικευθείς στην Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

 

Βιβλιογραφία:

Oxford handbook κλινικής ιατρικής “R.A .Hope, J.M.Longmore, S.K.Mc Manus, C.A. Wood-Allum”
​Ιατρική Μικροβιολογία Αντωνιάδης Α. Αντωνιάδης Γρ., Λεγάκης Ν. , Τσελεντης Ι., Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης
​Harrison ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Kasper D., Braunwald E. , Fauci A. , Hauser S. , Longo D. , Jameson L.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Visa MasterCard AMEX Union Pay